Chools Talencia

Career

Resume Generator

Build Your Resume

by Chools

Personal Information

Social media profiles

Working Experience





profile

Chools Consulting Services

info@choolsgroup.com

12345678910, 1234567890

4E, Rich homes, Richmond circle, bengaluru-560025


Facebook.com

Instagram.com

Linkedin.com

Chools Consulting Services

Objective

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Deserunt minima quis aliquam assumenda praesentium nulla maiores tempore esse dolorum odit, sequi et ratione velit fugiat aut porro cumque rem sit.

Experience

  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.
  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.
  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.

Qualifications

  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.
  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.
  • Lorem ipsum, dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Excepturi, doloribus.

Tell us a little bit about yourself.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Deserunt minima quis aliquam assumenda praesentium nulla maiores tempore esse dolorum odit, sequi et ratione velit fugiat aut porro cumque rem sit.

What inspires you to come for work everyday apart from monetary benefits?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Deserunt minima quis aliquam assumenda praesentium nulla maiores tempore esse dolorum odit, sequi et ratione velit fugiat aut porro cumque rem sit.

Tell us something about what you learnt from the recent pandemic.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Deserunt minima quis aliquam assumenda praesentium nulla maiores tempore esse dolorum odit, sequi et ratione velit fugiat aut porro cumque rem sit.

Where do you see yourself 5 years from now?

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Deserunt minima quis aliquam assumenda praesentium nulla maiores tempore esse dolorum odit, sequi et ratione velit fugiat aut porro cumque rem sit.

Tab

Choose Your Courses


1. Declarations and Initializations?

  • A. rem = 3.14 % 2.1;
  • B. rem = modf(3.14, 2.1);
  • C. rem = fmod(3.14, 2.1);
  • D. Remainder cannot be obtain in floating point division.

Answer: Option C


2. What are the types of linkages?

  • A. Internal and External
  • B. External, Internal and None
  • C. External and None
  • D. Internal

Answer: Option B


3. Which of the following special symbol allowed in a variable name?

  • A.* (asterisk)
  • B.| (pipeline)
  • C.- (hyphen)
  • D._ (underscore)

Answer: Option D


4. Which of the following is the correct order of evaluation for the below expression?
z = x + y * z / 4 % 2 - 1

  • A.* / % + - =
  • B.= * / % + -
  • C./ * % - + =
  • D.* % / - + =

Answer: Option A


5.scanf() is a predefined function in______header file

  • A.stdlib. h
  • B.ctype. h
  • C.stdio. h
  • D.stdarg. h

Answer: Option C


6. Which of the following correctly shows the hierarchy of arithmetic operations in C?

  • A./ + * -
  • B.* - / +
  • C.+ - / *
  • D./ * + -

Answer: Option D


7. Which of the following is the correct usage of conditional operators used in C?

  • A.a>b ? c=30 : c=40;
  • B.a>b ? c=30;
  • C.max = a>b ? a>c?a:c:b>c?b:c
  • D.return (a>b)?(a:b)

Answer: Option C


8. The keyword used to transfer control from a function back to the calling function is

  • A. switch
  • B. goto
  • C.go back
  • D.return

Answer: Option D


9. What is the notation for following functions?

  • A.a>b ? c=30 : c=40;
  • B.a>b ? c=30;
  • C.max = a>b ? a>c?a:c:b>c?b:c
  • D.return (a>b)?(a:b)

Answer: Option C


10. Which of the following is the correct usage of conditional operators used in C?

           1. int f(int a, float b)
        {
        /* Some code */
        }
    
           2. int f(a, b)
        int a; float b;
        {
        /* Some code */
        }
  • A. 1. KR Notation 2. ANSI Notation
  • B.1. Pre ANSI C Notation 2. KR Notation
  • C.1. ANSI Notation 2. KR Notation
  • D.1. ANSI Notation 2. Pre ANSI Notation

Answer: Option C


11.What is the output of the following code snippet?

                 #include

            main()
            {
            int *p = 15;
            printf("%d",*p);
            }
        
  • A.15
  • B.Garbage value
  • C.Runtime error
  • D.Compiler error

Answer: Option C


12.The type name/reserved word ‘short’ is ___

  • A. short long
  • B.short char
  • C.short float
  • D.short int

Answer: Option D


13.Choose the invalid identifier from the below

  • A.Int
  • B.volatile
  • C.DOUBLE
  • D.0

Answer: Option B


14.What is the output of the below code snippet

                     #include

                main()
                {
                printf("%d", -11%2);
                }
            
  • A.1
  • B.-1
  • C.5.5
  • D.-5.5

Answer: Option B


15.A local variable is stored in ___

  • A.Code segment
  • B.Stack segment
  • C.Heap segment
  • D.None of the above

Answer: Option B


15.int fun(); - The declaration indicates the presence of a function defined inside the current module or in the same file.

  • A.True
  • B.False

Answer: Option A


16.Which standard library function can return a pointer to the last occurrence of a character in a string?

  • A.stchar()
  • B.strrchr()
  • C.strchar() & stchar()
  • D.strrchar()

Answer: Option B


17.In the given below code, the P2 is

Typedef int *ptr; ptr p1, p2;
  • A.Integer
  • B.Integer pointer
  • C.Both, Integer & Integer pointer
  • D.None of above

Answer: Option B


18.In the given below code, what will be return by the function get ()?

                         #include

                    int get();

                    int main()

                    {
                    const int x = get();

                    printf("%d", x);
                    return 0;
                    }
                    int get()
                    {
                    return 40;
                    }
                
  • A.40
  • B.20
  • C. 0
  • D.Error

Answer: Option A


19.Choose the function that is most appropriate for reading in a multi-word string?

  • A.strnset()
  • B.scanf()
  • C.strchr()
  • D.gets()

Answer: Option D


20.Which of the following is not a valid C variable name?

  • A.int number;
  • B.float rate;
  • C.int variable_count;
  • D.int $main;

Answer: Option B


21.All keywords in C are in ____________

  • A.LowerCase letters
  • B.UpperCase letters
  • C.CamelCase letters
  • D.None of the mentioned

Answer: Option A


22.Which of the following is true for variable names in C?

  • A.They can contain alphanumeric characters as well as special characters
  • B.It is not an error to declare a variable to be one of the keywords(like goto, static)
  • C.Variable names cannot start with a digit
  • D.Variable can be of any length

Answer: Option C


23.Which is valid C expression?

  • A.int my_num = 100,000;
  • B.int my_num = 100000;
  • C.int my num = 1000;
  • D.int $my_num = 10000;

Answer: Option B


24.Which of the following cannot be a variable name in C?

  • A.volatile
  • B.true
  • C.friend
  • D.export

Answer: Option A


25.What is short int in C programming?

  • A.String str;
  • B.char *str;
  • C.float str = 3e2;
  • D.Both String str; & float str = 3e2;

Answer: Option A


26.Which keyword is used to prevent any changes in the variable within a C program?

  • A.immutable
  • B.mutable
  • C.const
  • D.volatile

Answer: Option c


27. What is the result of logical or relational expression in C?

  • A.True or False
  • B.0 or 1
  • C.0 if an expression is false and any positive number if an expression is true
  • D.None of the mentioned

Answer: Option B


28.Which of the following typecasting is accepted by C language?

  • A.Widening conversions
  • B.Narrowing conversions
  • C.Widening & Narrowing conversions
  • D.None of the mentioned

Answer: Option C


29.Where in C the order of precedence of operators do not exist?

  • A.Within conditional statements, if, else
  • B.Within while, do-while
  • C.Within a macro definition
  • D.None of the mentioned

Answer: Option D


30.Which of the following is NOT possible with any 2 operators in C?

  • A.Different precedence, same associativity
  • B.Different precedence, different associativity
  • C.Same precedence, different associativity
  • D.All of the mentioned

Answer: Option C


31.What is an example of iteration in C?

  • A.for
  • B.while
  • C.do-while
  • D.all of the mentioned

Answer: Option D


32.Functions can return enumeration constants in C?

  • A.true
  • B.false
  • C.depends on the compiler
  • D.depends on the standard

Answer: Option A


33.depends on the standard

  • A.Internal
  • B.External
  • C.Both Internal and External
  • D.External and Internal are not valid terms for functions

Answer: Option B


34.Which of following is not accepted in C?

  • A.static a = 10; //static as
  • B.static int func (int); //parameter as static
  • C.static static int a; //a static variable prefixed with static
  • D.all of the mentioned

Answer: Option C


35.Property which allows to produce different executable for different platforms in C is called?

  • A.File inclusion
  • B.Selective inclusion
  • C.Conditional compilation
  • D.Recursive macros

Answer: Option C


36.What is #include ?

  • A.Preprocessor directive
  • B.Inclusion directive
  • C.File inclusion directive
  • D.None of the mentioned

Answer: Option B


37.C preprocessors can have compiler specific features.

  • A.True
  • B.False
  • C.Depends on the standard
  • D.Depends on the platform

Answer: Option A


38.Which of the following are C preprocessors?

  • A.#ifdef
  • B.#define
  • C.#endif
  • D.all of the mentioned

Answer: Option D


39.The C-preprocessors are specified with _________ symbol.

  • A.#
  • B.$
  • C.” ”
  • D. &

Answer: Option B


40.How is search done in #include and #include “somelibrary.h” according to C standard?

  • A.When former is used, current directory is searched and when latter is used, standard directory is searched
  • B.When former is used, standard directory is searched and when latter is used, current directory is searched
  • C.When former is used, search is done in implementation defined manner and when latter is used, current directory is searched
  • D.For both, search for ‘somelibrary’ is done in implementation-defined places

Answer: Option D


41.How many number of pointer (*) does C have against a pointer variable declaration?

  • A.7
  • B.127
  • C.255
  • D.No limits

Answer: Option D


42.Which of the following is not possible statically in C language?

  • A.Jagged Array
  • B.Rectangular Array
  • C.Cuboidal Array
  • D.Multidimensional Array

Answer: Option A


43.Which of the following return-type cannot be used for a function in C?

  • A.char *
  • B.struct
  • C.void
  • D.void

Answer: Option D


44.The standard header _______ is used for variable list arguments (…) in C.

  • A.
  • B.
  • C.
  • D.

Answer: Option D/p>


45.When a C program is started, O.S environment is responsible for opening file and providing pointer for that file?When a C program is started, O.S environment is responsible for opening file and providing pointer for that file?

  • A.Standard input
  • B.Standard output
  • C.Standard error
  • D.All of the mentioned

Answer: Option D


46.In C language, FILE is of which data type?

  • A.int
  • B.char *
  • C.None of the mentioned
  • D.struct

Answer: Option D


47.What is the sizeof(char) in a 32-bit C compiler?

  • A.1 bit
  • B.2 bits
  • C.) 1 Byte
  • D.2 Bytes

Answer: Option C


48.Which of the following is not an operator in C?

  • A.,/li>
  • B.sizeof()
  • C.~
  • D.None of the mentioned

Answer: Option D


49.scanf() is a predefined function in______header file

  • A.stdlib. h
  • B.ctype. h
  • C.stdio. h
  • D.stdarg. h

Answer: Option C


50.What is meant by ‘a’ in the following C operation?

fp = fopen("Random.txt", "a");
  • A. Attach
  • B.Append
  • C.Apprehend
  • D.Add

Answer: Option B


51.What will be the output of the following C code?

1. #include 
                        2. int main()
                        3. {
                        4. int y = 10000;
                        5. int y = 34;
                        6. printf("Hello World! %d\n", y);
                        7. return 0;
                        8. }
                        
  • A.Compile time error
  • B.Hello World! 34
  • C.Hello World! 1000
  • D.Hello World! followed by a junk value

Answer: Option A


52.What will happen if the following C code is executed?

1. #include 
                            2. int main()
                            3. {
                            4. int main = 3;
                            5. printf("%d", main);
                            6. return 0;
                            7. }
                            
  • A.It will cause a compile-time error
  • B.It will cause a run-time error
  • C.It will run without any error and prints 3
  • D.It will experience infinite looping

Answer: Option D


1.What is answer of this expression, 22 % 3 is?

  • A. 7
  • B. 1
  • C. 0
  • D. 5

Answer: Option B


2.What is the output of this expression, 3*1**3?

  • A. 27
  • B. 9
  • C. 3
  • D. 1

Answer: Option C


3.Which of the following will run without errors ?

  • A. round(45.8)
  • B. round(6352.898,2,5)
  • C. round()
  • D. round(7463.123,2,1)

Answer: Option A


4.What dataype is the object below ? L = [1, 23, 'hello', 1].

  • A. list
  • B. dictionary
  • C. array
  • D. tuple

Answer: Option A


5.What does --------- 5 evaluate to?

  • A. +5
  • B. -11
  • C. +11
  • D. -5

Answer: Option A


6.What is the result of round(0.5) “ round(-0.5)?

  • A. 1.0
  • B. 2.0
  • C. 0.0
  • D. None of the mentioned

Answer: Option B


7.What is the maximum possible length of an identifier?

  • A. 31 characters
  • B. 63 characters
  • C. 79 characters
  • D. none of the mentioned

Answer: Option D


8.All keywords in Python are in

  • A. lower case
  • B. UPPER CASE
  • C. Capitalized
  • D. None of the mentioned

Answer: Option D


9.Which of the following is an invalid statement?

  • A. abc = 1,000,000
  • B. a b c = 1000 2000 3000
  • C. a,b,c = 1000, 2000, 3000
  • D. a_b_c = 1,000,000

Answer: Option B


10.Which of these in not a core datatype?

  • A. Lists
  • B. Dictionary
  • C. Tuples
  • D. Class

Answer: Option D


11.The output of the two codes shown below is the same. State whether this statement is true or false.

bin((2**16)-1)
                '{}'.format(bin((2**16)-1))
                
  • A. True
  • B. False
  • C. Both I and II
  • D. Only I

Answer: Option A


12.What is the output of the code shown below?

'The {} side {1} {2}'.format('bright', 'of', 'life')
  • A. Error
  • B. 'The bright side of life'
  • C. 'The {bright} side {of} {life}'
  • D. No output

Answer: Option A


13.In the code shown below, which function is the decorator?

def mk(x):
                def mk1():
                print("Decorated")
                x()
                return mk1
                def mk2():
                print("Ordinary")
                p = mk(mk2)
                p()
                
  • A. p()
  • B. mk()
  • C. mk1()
  • D. mk2()

Answer: Option B


14.What is the output of the code shown below?

def mk(x):
            def mk1():
            print("Decorated")
            x()
            return mk1
            def mk2():
            print("Ordinary")
            p = mk(mk2)
            p()
            
  • A.Decorated Decorated
  • B. Ordinary Ordinary
  • C. Ordinary Decorated
  • D. Decorated Ordinary

Answer: Option D


15.What is the result of the expression shown below if x=56.236?

print("%.2f"%x)
  • A. 56.00
  • B. 56.24
  • C. 56.23
  • D. 0056.236

Answer: Option D


16.What is the output of the code shown?

Answer: Option D


17.What is the output of the code shown?

x=3.3456789 '%f | %e | %g' %(x, x, x)
  • A. Error
  • B. '3.3456789 | 3.3456789+00 | 3.345678'
  • C. '3.345678 | 3.345678e+0 | 3.345678'
  • D. '3.345679 | 3.345679e+00 | 3.34568'

Answer: Option D


18.The output of the code shown below is:

s='{0}, {1}, and {2}' s.format('hello', 'good', 'morning')
  • A. 'hello good and morning'
  • B. 'hello, good, morning'
  • C. 'hello, good, and morning'
  • D. Error

Answer: Option C


19.What is the output when following code is executed ?

print r"\nhello" The output is
  • A. a new line and hello
  • B. \nhello
  • C. the letter r and then hello
  • D. Error

Answer: Option B


20.What is the output of the following code ?

 example = "snow world"
                example[3] = 's'
                print example
  • A. snow
  • B. snow world
  • C. Error
  • D. snos world

Answer: Option C


21.What is the output of "hello+1+2+3 ?

  • A. hello123
  • B. hello
  • C. Error
  • D. hello6

Answer: Option C


22.Suppose i is 5 and j is 4, i + j is same as

  • A. i.__add(j)
  • B. i.__add__(j)
  • C. i.__Add(j)
  • D. i.__ADD(j)

Answer: Option B


23.What is the output of the following?

print('*', "abcdef".center(7), '*')
  • A. * abcdef *
  • B. * abcdef *
  • C. *abcdef *
  • D. * abcdef*

Answer: Option B


24.What is the output of the following?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', 2, 11))
  • A. 2
  • B. 0
  • C. 1
  • D. Error

Answer: Option B


25.What is the output of the following?

print("Hello {1} and {0}".format('bin', 'foo'))
  • A. Hello foo and bin
  • B. Hello bin and foo
  • C. Error
  • D. None of the mentioned

Answer: Option A


26.What is the output of the following?

print('The sum of {0} and {1} is {2}'.format(2, 10, 12))
  • A. The sum of 2 and 10 is 12
  • B. Error
  • C. The sum of 0 and 1 is 2
  • D. None of the mentioned

Answer: Option A


27.What is the output of the following?

print('ab'.isalpha())
  • A. True
  • B. False
  • C. None
  • D. Error

Answer: Option A


28.What is the output of the following?

print('1.1'.isnumeric())
  • A. True
  • B. False
  • C. None
  • D. Error

Answer: Option B


29.What is the output of the following?

print('a'.maketrans('ABC', '123'))
  • A. {97: 49, 98: 50, 99: 51}
  • B. {65: 49, 66: 50, 67: 51}
  • C. {97: 49}
  • D. 1

Answer: Option A


30.What is the output of the following?

print('xyyxyyxyxyxxy'.replace('xy', '12', 100))
  • A. xyyxyyxyxyxxy
  • B. 12y12y1212x12
  • C. none of the mentioned
  • D. error

Answer: Option B


31.What is the output of the following?

print('abcd'.translate({'a': '1', 'b': '2', 'c': '3', 'd': '4'}))
  • A. abcd
  • B. 1234
  • C. error
  • D. none of the mentioned

Answer: Option A


32.What is the output when following code is executed ?

print r"\nhello" The output is
  • A. a new line and hello
  • B. \nhello
  • C. the letter r and then hello
  • D. Error

Answer: Option B


33.What is the output of the following code ?

example = "snow world"
            example[3] = 's'
            print example
            
  • A. snow
  • B. snow world
  • C. Error
  • D. snos world

Answer: Option C


34.What is the output of the following?

print("Hello {1} and {0}".format('bin', 'foo'))
  • A. Hello foo and bin
  • B. Hello bin and foo
  • C. Error
  • D. None of the mentioned

Answer: Option A


35.What is the output of the following?

print('The sum of {0} and {1} is {2}'.format(2, 10, 12))
  • A. The sum of 2 and 10 is 12
  • B. Error
  • C. The sum of 0 and 1 is 2
  • D. None of the mentioned

Answer: Option A


36.How many keyword arguments can be passed to a function in a single function call?

  • A. zero
  • B. one
  • C. zero or more
  • D. one or more

Answer: Option D


37.Which module in the python standard library parses options received from the command line?

  • A. getopt
  • B.os
  • C.getarg
  • D. main

Answer: Option A


38.What is the type of sys.argv?

  • A. set
  • B. list
  • C. tuple
  • D. string

Answer: Option D


39.What is the output of the code shown below?

def f1():
                    x=100
                    print(x)
                    x=+1
                    f1()
                    
  • A. Error
  • B. 100
  • C. 101
  • D. 99

Answer: Option B


40.On assigning a value to a variable inside a function, it automatically becomes a global variable. State whether true or false.

  • A. True
  • B. False
  • C. Error
  • D. Not mentioned

Answer: Option B


41.What happens if a local variable exists with the same name as the global variable you want to access?

  • A. Error
  • B. The local variable is shadowed
  • C. Undefined behavior
  • D. The global variable is shadowed

Answer: Option D


42.Which of these is false about recursion?

  • A. Recursive function can be replaced by a non-recursive function
  • B. Recursive functions usually take more memory space than non-recursive function
  • C. Recursive functions run faster than non-recursive function
  • D. Recursion makes programs easier to understand

Answer: Option C


43.What is the output of the code shown below?

l1=[1, 2, 3, [4]]
                    l2=list(l1)
                    id(l1)==id(l2)
                    
  • A. True
  • B. False
  • C. Error
  • D. Address of l1
  • Answer: Option B


    44.What is setattr() used for?

    • A. To access the attribute of the object
    • B. To set an attribute
    • C. To check if an attribute exists or not
    • D. To delete an attribute

    Answer: Option B


    45.What are the methods which begin and end with two underscore characters called?

    • A. Special methods
    • B. In-built methods
    • C. User-defined methods
    • D. Additional methods

    Answer: Option A


    46.Which of these is a private data field?

    def Demo:
                        def __init__(self):
                        __a = 1
                        self.__b = 1
                        self.__c__ = 1
                        __d__= 1
                        
    • A. __a
    • B. __b
    • C. __c__
    • D. __d__

    Answer: Option B


    47.When will the else part of try-except-else be executed?

    • A. always
    • B. when an exception occurs
    • C. when no exception occurs
    • D. when an exception occurs in to except block

    Answer: Option C


    48.What is the output of the code shown below?

    def f(x):
                    yield x+1
                    print("test")
                    yield x+2
                    g=f(9)
                    
    • A. Error
    • B. test
    • C. test1012
    • D. No output

    Answer: Option D


    49.What is the output of the following piece of code?

    class A():
                            def disp(self):
                            print("A disp()")
                            class B(A):
                            pass
                            obj = B()
                            obj.disp()
                            
    • A. Invalid syntax for inheritance
    • B. Error because when object is created, argument must be passed
    • C. Nothing is printed
    • D. A disp()

    Answer: Option D


    50.Which of the following statements is true?

    • A. The __new__() method automatically invokes the __init__ method
    • B. The __init__ method is defined in the object class
    • C. The __eq(other) method is defined in the object class
    • D. The __repr__() method is defined in the object class

    Answer: Option C


    1.Which of the following is/are a PHP code editor? ditor?

    Notepad
                        Notepad++
                        Adobe Dreamweaver
                        PDT
                        
    • A.A. Only (iv)
    • B. All of the mentioned.
    • C. (i), (ii) and (iii)
    • D. Only (iii)

    Answer: Option B


    2.Which of the following must be installed on your computer so as to run PHP script?

    Adobe Dreamweaver
                    PHP
                    Apache
                    IIS
                    
    • A. All of the mentioned
    • B. Only (ii)
    • C. (ii) and (iii)
    • D. (ii), (iii) and (iv)

    Answer: Option D


    3.Which version of PHP introduced Try/catch Exception?

    • A. PHP 4
    • B. PHP 5
    • C. PHP 5.3
    • D. PHP 6

    Answer: Option B


    4.We can use ___ to comment a single line?

    /?
                    //
                    #
                    /* */
                    
    • A. Only (ii)
    • B. (i), (iii) and (iv)
    • C. (ii), (iii) and (iv)
    • D. Both (ii) and (iv)

    Answer: Option c


    5.Which of the below symbols is a newline character?

    • A. \r
    • B. \n
    • C. /n
    • D. /r

    Answer: Option B


    6.Which of the following php statement/statements will store 111 in variable num?

    int $num = 111;
                        int mum = 111;
                        $num = 111;
                        111 = $num;
                        
    ul>
  • A. Both (i) and (ii)
  • B. All of the mentioned.
  • C. Only (iii)
  • D. Only (i)
  • Answer: Option c


    7.What will be the output of the following php code

    < ?php 
                            $num  = 1;
                            $num1 = 2;
                            print $num . "+". $num1 ;
                            ?>
                            
    • A. 3
    • B. 1+2
    • C. 1.+.2
    • D. Error

    Answer: Option B


    8.What will be the output of the following php code?

    < ?php 
                            $num  = "1";
                            $num1 = "2";
                            print $num+$num1 ;
                            ?>
                            
    • A. 3
    • B. 1+2
    • C. Error
    • D. 12

    Answer: Option B


    9.Which of following variables can be assigned a value to it?

    $3hello
                            $_hello
                            $this
                            $This
                            
    • A. All of the mentioned
    • B. Only (ii)
    • C. (ii), (iii) and (iv)
    • D. (ii) and (iv)

    Answer: Option D


    10.What will be the output of the following code?

    < ?php 
                        $foo = 'Bob';              
                        $bar = &$foo;              
                        $bar = "My name is $bar";  
                        echo $bar;
                        echo $foo;
                        ?>
                        
    • A. Error
    • B. My name is BobBob
    • C. My name is BobMy name is Bob
    • D. My name is Bob Bob

    Answer: Option C


    If $a = 12 what will be returned when ($a == 12) ? 5 : 1 is executed?

    • A. 12
    • B. 1
    • C. Error
    • D. 5

    Answer: Option B


    11.Which of the following PHP statements will output Hello World on the screen?

    echo ("Hello World);
                            print ("Hello World);
                            printf ("Hello World);
                            sprintf ("Hello World);
                            
    • A. (i) and (ii)
    • B. (i), (ii) and (iii)
    • C. All of the mentioned
    • D. (i), (ii) and (iv)

    Answer: Option B


    12.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $color = "maroon";
                            $var = $color[2];
                            echo "$var" ;
                            ?>
                            
    • A. a
    • B. Error
    • C. $var
    • D. r

    Answer: Option B


    13.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                        $score = 1234;
                        $scoreboard = (array) $score;
                        echo $scoreboard[0];
                        ?>
                        
    • A. 1
    • B. Error
    • C. 1234
    • D. 2

    Answer: Option C


    14.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $total = "25 students";
                            $more = 10;
                            $total = $total + $more;
                            echo "$total" ;
                            ?>
                            
    • A. Error
    • B. 35 students
    • C. 35
    • D. 25 students

    Answer: Option B


    15.Which of the below statements is equivalent to $add += $add ?

    • A. $add = $add
    • B. $add = $add +$add
    • C. $add = $add + 1
    • D. $add = $add + $add + 1

    Answer: Option B


    16.What will be the output of the following PHP code?

      < ?php 
                              $a = "clue";
                              $a .= "get";
                              echo "$a";
                              ?>
                              
    • A. get
    • B. true
    • C. false
    • D. clueget

    Answer: Option B


    17.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $team = "arsenal";
                            switch ($team) {
                            case "manu":
                            echo "I love man u";
                            case "arsenal":
                            echo "I love arsenal";
                            case "manc":
                            echo "I love manc"; }
                            ?>
                            
    • A. I love arsenal
    • B. Error
    • C. I love arsenalI love manc
    • D. I love arsenalI love mancI love manu

    Answer: Option C


    18.PHP's numerically indexed array begin with position __.

    • A. 1
    • B. 2
    • C. 0
    • D. -1

    Answer: Option C


    19.Which of the functions is used to sort an array in descending order?19.

    • A. sort()
    • B. asort()
    • C. rsort()
    • D. dsort()

    Answer: Option C


    20.Which of the following are correct ways of creating an array?

    state[0] = "karnataka;
                            $state[] = array("karnataka);
                            $state[0] = "karnataka;
                            $state = array("karnataka);
                            
    • A. (iii) and (iv)
    • B. (ii) and (iii)
    • C. Only (i)
    • D. (ii), (iii) and (iv)

    Answer: Option A


    21.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $fruits = array ("mango", "apple", "pear", "peach");
                            $fruits = array_flip($fruits);
                            echo ($fruits[0]);
                            ?>
                            
    • A. mango
    • B. Error
    • C. peach
    • D. 0

    Answer: Option B


    22.What will be the output of the following php code?

    < ?php 
                            $states = array("karnataka" => array
                            ( "population" => "11,35,000", "captial" => "Bangalore"),
                            "Tamil Nadu" => array( "population" => "17,90,000",
                            "captial" => "Chennai") );
                            echo  $states["karnataka"]["population"];
                            ?>
                            
    • A. karnataka 11,35,000
    • B. 11,35,000
    • C. population 11,35,000
    • D. karnataka population

    Answer: Option B


    23.Which function will return true if a variable is an array or false if it is not?

    • A. this_array()
    • B. is_array()
    • C. do_array()
    • D. in_array()

    Answer: Option B


    24.Which in-built function will add a value to the end of an array?

    • A. array_unshift()
    • B. into_array()
    • C. inend_array()
    • D. array_push()

    Answer: Option D


    25.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $state = array ("Karnataka", "Goa", "Tamil Nadu",
                            "Andhra Pradesh");
                            echo (array_search ("Tamil Nadu", $state) );
                            ?>
                            
    • A. True
    • B. 1
    • C. False
    • D. 2

    Answer: Option D


    26.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $fruits = array ("apple", "orange", "banana");
                            echo (next($fruits));	
                            echo (next($fruits));
                            ?>
                            
    • A. orangebanana
    • B. appleorange
    • C. orangeorange
    • D. appleapple

    Answer: Option A


    27.Which function can be used to move the pointer to the previous array position?

    • A. last()
    • B. before()
    • C. prev()
    • D. previous()

    Answer: Option C


    28.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $fruits = array ("apple", "orange", array ("pear", "mango"),
                            "banana");
                            echo (count($fruits, 1));
                            ?>
                            
    • A. 3
    • B. 4
    • C. 5
    • D. 6

    Answer: Option B


    29.Which function returns an array consisting of associative key/value pairs?

    • A. count()
    • B. array_count()
    • C. array_count_values()
    • D. count_values()

    Answer: Option B


    30.Say in the above question you need to get the array sorted in the manner we humans would have done it i.e picture1 then picture2 etc.. Which of the following function should be used?

    • A. dsort()
    • B. casesort()
    • C. natcasesort()
    • D. naturalsort()

    Answer: Option B


    31.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $fruits = array ("apple", "mango", "peach", "pear",
                            "orange");
                            $subset = array_slice ($fruits, 2);
                            print_r ($subset);
                            ?>
                            
    • A. Array ( [0] => peach )
    • B. Array ( [0] => apple [1] => mango [2] => peach )
    • C. Array ( [0] => apple [1] => mango )
    • C. Array ( [0] => apple [1] => mango )

    Answer: Option D


    32.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                        $fruits = array ("apple", "mango", "peach", "pear",
                        "orange");
                        $subset = array_splice ($fruits, 2);
                        print_r ($fruits);
                        ?>
                        
    • A. Error
    • B. Array ( [0] => apple [1] => mango [2] => peach )
    • C. Array ( [0] => apple [1] => mango )
    • D. Array ( [0] => pear [1] => orange )

    Answer: Option C


    33.What will be the output of the following PHP code?

    < ?php 
                            $number = array ("4", "hello", 2);
                            echo (array_sum ($number));
                            ?>
                            
    • A. 4hello2
    • B. 4
    • C. 2
    • D. 6

    Answer: Option D


    34.Which method scope prevents a method from being overridden by a subclass?

    • A. Abstract
    • B. Protected
    • C. Final
    • D. Static

    Answer: Option B


    35.Which of the following statements is/are true about Constructors in PHP?

    PHP 4 introduced class constructors.
                            Constructors can accept parameters.
                            Constructors can call class methods or other functions
                            Class constructors can call on other constructors
                            
    • A. (ii) and (iii)
    • B. All of the mentioned
    • C. None of the mentioned
    • D. (ii), (iii) and (iv)

    Answer: Option B


    36.PHP recognizes constructors by the name.

    • A. classname()
    • B. _construct()
    • C. function _construct()
    • D. function __construct()

    Answer: Option D


    37.Which version of PHP introduced the instanceof keyword?

    • A. PHP 4
    • B. PHP 5
    • C. PHP 5.3
    • D. PHP 6

    Answer: Option B


    38.Which one of the following functions is used to determine whether a class exists?

    • A. exist()
    • B. exist_class()
    • C. class_exist()/li>
    • D. __exist()

    Answer: Option C


    39.Which one of the following functions is used to determine object type?

    • A. obj_type()
    • B. type()
    • C. is_a()
    • D. is_obj()

    Answer: Option C


    40.Which one of the following keyword is used to inherit our subclass into a superclass?

    • A. extends
    • B. implements
    • C. inherit
    • D. include

    Answer: Option B


    41.In the PHP code given below, what is/are the properties?

    < ?php 
                            class Example 
                            {
                            public $name;
                            function Sample()
                            {
                            echo "This is an example";
                            }
                            } 
                            ?>
                            
    • A. echo This is an example";
    • B. public $name;
    • C. class Example
    • D. function sample()/li>

    Answer: Option B


    42.Which keyword is used to refer to properties or methods within the class itself?

    • A. private
    • B. public
    • C. protected
    • D. $this

    Answer: Option D


    43.Which keyword allows class members (methods and properties) to be used without needing to instantiate a new instance of the class?

    • A. protected
    • B. final
    • C. static
    • D. private

    Answer: Option C


    44.Which two predefined variables are used to retrieve information from forms?

    • A. $GET & $SET
    • B. $_GET & $_SET
    • C. $__GET & $__SET
    • D. GET & SET

    Answer: Option B


    45.The attack which involves the insertion of malicious code into a page frequented by other users is known as..

    • A. basic sql injection
    • B. advanced sql injection
    • C. cross-site scripting
    • D. scripting

    Answer: Option C


    46.When you use the $_GET variable to collect data, the data is visible to..

    • A. none
    • B. only you
    • C. everyone
    • D. selected few

    Answer: Option C


    47.When you use the $_POST variable to collect data, the data is visible to..

    • A. none
    • B. only you
    • C. everyone
    • D. selected few

    Answer: Option B


    48.Which variable is used to collect form data sent with both the GET and POST methods?

    • A. $BOTH
    • B. $_BOTH
    • B. $_BOTH
    • D. $_REQUEST

    Answer: Option B


    49.Which one of the following should not be used while sending passwords or other sensitive information?

    • A. GET
    • B. POST
    • C. REQUEST
    • D. NEXT

    Answer: Option B


    50.Which function is used to remove all HTML tags from a string passed to a form?

    • A. remove_tags()
    • B. strip_tags()
    • C. tags_strip()
    • D. tags_remove()

    Answer: Option B


    1. How long is an IPv6 address?

    • A.32 bits
    • B.128 bytes
    • C.64 bits
    • D.128 bits

    Answer: Option D


    2. What flavor of Network Address Translation can be used to have one IP address allow many users to connect to the global Internet?

    • A.NAT
    • B.Static
    • C.Dynamic
    • D.PAT

    Answer: Option D


    3. To back up an IOS, what command will you use?

    • A. backup IOS disk
    • B. copy ios tftp
    • C.copy tftp flash
    • D.copy flash tftp

    Answer: Option D


    4. What protocol does PPP use to identify the Network layer protocol?

    • A.NCP
    • B. ISDN
    • C.HDLC
    • D.LCP

    Answer: Option A


    5. What layer in the TCP/IP stack is equivalent to the Transport layer of the OSI model?

    • A. Application
    • B. Host-to-Host
    • C.Internet
    • D.Network Access

    Answer: Option B


    6. You want to implement a mechanism that automates the IP configuration, including IP address, subnet mask, default gateway, and DNS information. Which protocol will you use to accomplish this?

    • A. SMTP
    • B. SNMP
    • C.DHCP
    • D.ARP

    Answer: Option C


    7. Which of the following allows a router to respond to an ARP request that is intended for a remote host?

    • A. Gateway DP
    • B.Reverse ARP (RARP)
    • C.Proxy ARP
    • D.Inverse ARP (IARP

    Answer: Option C


    8. If you use either Telnet or FTP, which is the highest layer you are using to transmit data?

    • A. Application
    • B. Presentation
    • C.Session
    • D.Transport

    Answer: Option A


    9. Which of the following commands will configure all the default VTY ports on a router?

    • A. Router#line vty 0 4
    • B.Router(config)#line vty 0 4
    • C.Router(config-if)#line console 0
    • D.Router(config)#line vty all

    Answer: Option B



    10. Which command will delete the contents of NVRAM on a router?

    • A. delete NVRAM
    • B. delete startup-config
    • C.erase NVRAM
    • D.erase start

    Answer: Option D



    11.How many digits of the DNIC (Data Network Identification Code) identify the country?

    • A.first three
    • B.first four
    • C.first five
    • D.first six
    • E.None of the above

    Answer: Option A


    12.A station in a network forwards incoming packets by placing them on its shortest output queue. What routing algorithm is being used?

    • A.hot potato routing
    • B.flooding
    • C.static routing
    • D.delta routing

    Answer: Option A


    13.The probability that a single bit will be in error on a typical public telephone line using 4800 bps modem is 10 to the power -3. If no error detection mechanism is used, the residual error rate for a communication line using 9-bit frames is approximately equal to

    • A.0.003.
    • B.0.009
    • C.0.991
    • D.0.999
    • E.None of the above

    Answer: Option B


    14.Frames from one LAN can be transmitted to another LAN via the device

    • A.Router
    • B.Bridge
    • C.Repeater
    • D.Modem

    Answer: Option B


    15.Which of the following condition is used to transmit two packets over a medium at the same time?

    • A.Contention
    • B.Collision
    • C.Synchronous
    • D.Asynchronous
    • E.None of the above

    Answer: Option B


    16.You have a class A network address 10.0.0.0 with 40 subnets, but are required to add 60 new subnets very soon. You would like to still allow for the largest possible number of host IDs per subnet. Which subnet mask should you assign?

    • A.255.240.0.0
    • B.255.248.0.0
    • C.255.252.0.0
    • D.255.254.0.0
    • E.255.255.255.255

    Answer: Option D


    17.What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication?

    • A.300
    • B.1200
    • C.2400
    • D.9600
    • E.None of the above

    Answer: Option B


    18.What is the default subnet mask for a class C network?

    • A.127.0.0.1
    • B.255.0.0.0
    • C.255.255.0.0
    • D.255.255.255.0
    • E.None of the above

    Answer: Option D


    19.Which of the following is used for modulation and demodulation?

    • A.modem
    • B.protocols
    • C.gateway
    • D.multiplexer
    • E.None of the above

    Answer: Option A


    20.Which of the following is not a disadvantage of wireless LAN?

    • A.Slower data transmission
    • B.higher error rate
    • C.interference of transmissions from different computers
    • D.All of the above

    Answer: Option D


    21.The Internet Control Message Protocol (ICMP)

    • A.allows gateways to send error a control messages to other gateways or hosts
    • B.provides communication between the Internet Protocol Software on one machine and the Internet Protocol Software on another
    • C.reports error conditions to the original source, the source must relate errors to individual application programs and take action to correct the problem
    • D.All of the above

    Answer: Option D


    22.Your company has a LAN in its downtown office and has now set up a LAN in the manufacturing plant in the suburbs. To enable everyone to share data and resources between the two LANs, what type of device(s) are needed to connect them? Choose the most correct answer.

    • A.Modem
    • B.Cable
    • C.Hub
    • D.Router

    Answer: Option D


    23.The term 'duplex' refers to the ability of the data receiving stations to echo back a confirming message to the sender. In full duplex data transmission, both the sender and the receiver

    • A.cannot talk at once
    • B.can receive and send data simultaneously
    • C.can send or receive data one at a time
    • D.can do one way data transmission only

    Answer: Option B


    24.How many hosts are attached to each of the local area networks at your site?

    • A.128
    • B.254
    • C.256
    • D.64

    Answer: Option B


    25.Which of the following technique is used for fragment?

    • A.a technique used in best-effort delivery systems to avoid endlessly looping packets
    • B.a technique used by protocols in which a lower level protocol accepts a message from a higher level protocol and places it in the data portion of the low level frame
    • C.one of the pieces that results when an IP gateway divides an IP datagram into smaller pieces for transmission across a network that cannot handle the original datagram size
    • D.All of the above

    Answer: Option C


    26.Avalanche photodiode receivers can detect hits of transmitted data by receiving

    • A.100 photons
    • B.200 photons
    • C.300 photons
    • D.400 photons

    Answer: Option B


    27.Satellite-Switched Time-Division Multiple Access (SS/TDMA) is

    • A.the method of determining which device has access to the transmission medium at any time.
    • B.a medium access control technique for multiple access transmission media
    • C.a form of TDMA in which circuit switching is used to dynamically change the channel assignments
    • D.All of the above

    Answer: Option C


    28.When you ping the loopback address, a packet is sent where?

    • A.On the network
    • B.Down through the layers of the IP architecture and then up the layers again
    • C.Across the wire
    • D.through the loopback dongle

    Answer: Option B


    29.Which of the following TCP/IP protocol is used for transferring electronic mail messages from one machine to another?

    • A.FTP
    • B.SNMP
    • C.SMTP
    • D.RPC

    Answer: Option C


    30.Which of the following device is used to connect two systems, especially if the systems use different protocols?

    • A.hub
    • B.bridge
    • C.gateway
    • D.repeater

    Answer: Option C


    31.The synchronous modems are more costly than the asynchronous modems because

    • A.they produce large volume of data
    • B.they contain clock recovery circuits
    • C.they transmit the data with stop and start bits
    • D.they operate with a larger bandwidth

    Answer: Option B


    32.A distributed network configuration in which all data/information pass through a central computer is

    • A.bus network
    • B.star network
    • C.ring network
    • D.Point-to-point network

    Answer: Option B


    33.Which of the following TCP/IP protocol allows an application program on one machine to send a datagram to an application program on another machine?

    • A.UDP
    • B.VMTP
    • C.X.25
    • D.SMTP

    Answer: Option A


    34.A remote batch-processing operation in which data is solely input to a central computer would require a:

    • A.telegraph line
    • B.simplex lines
    • C.mixedband channel
    • D.All the above

    Answer: Option B


    35.ICMP (Internet Control Message Protocol) is

    • A.a TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP Address to a low-level physical hardware address
    • B.a TCP/IP high level protocol for transferring files from one machine to another
    • C.a protocol used to monitor computers
    • D.a protocol that handles error and control messages

    Answer: Option D


    36.If you get both local and remote echoes, every character you type will appear on the screen

    • A.once
    • B.twice
    • C.three times
    • D.never

    Answer: Option B


    37.What part of 192.168.10.51 is the Network ID, assuming a default subnet mask?

    • A.192
    • B.192.168.10
    • C.0.0.0.5
    • D.51

    Answer: Option B


    38.The slowest transmission speeds are those of

    • A.twisted-pair wire
    • B.coaxial cable
    • C.fiber-optic cable
    • D.microwaves

    Answer: Option A


    39.A noiseless 3 KHz Channel transmits bits with binary level signals. What is the maximum data rate?

    • A.3 Kbps
    • B.6 Kbps
    • C.12 Kbps
    • D.24 Kbps

    Answer: Option B


    40.In CRC there is no error if the remainder at the receiver is _____.

    • A.equal to the remainder at the sender
    • B.zero
    • C.nonzero
    • D.the quotient at the sender

    Answer: Option B


    41.A front-end processor is

    • A.
    • B.
    • C.
    • D.

    Answer: Option B


    42.What is the port number for NNTP?

    • A.119
    • B.80
    • C.79
    • D.70

    Answer: Option A


    43.Usually, it takes 10-bits to represent one character. How many characters can be transmitted at a speed of 1200 BPS?

    • A.10
    • B.12
    • C.120
    • D.1200

    Answer: Option C


    44.To connect a computer with a device in the same room, you might be likely to use

    • A.a coaxial cable
    • B.a dedicated line
    • C.a ground station
    • D.All of the above

    Answer: Option A


    45.Internet-like networks within an enterprise.

    • A.Intranets
    • B.Switching alternating
    • C.Inter organizational networks
    • D.Extranets

    Answer: Option A


    46.How many bits internet address is assigned to each host on a TCP/IP internet which is used in all communications with the host?

    • A.16 - bits
    • B.32 - bits
    • C.48 - bits
    • D.64 - bits

    Answer: Option B


    47.With an IP address of 100, you currently have 80 subnets. What subnet mask should you use to maximize the number of available hosts?

    • A.192
    • B.224
    • C.252
    • D.240

    Answer: Option C


    48.The geostationary satellite used for communication systems

    • A.rotates with the earth
    • B.remains stationary relative to the earth
    • C.is positioned over equator
    • D.All of the above

    Answer: Option D


    49.Telecommunication networks frequently interconnect an organization with its customers and suppliers. Select the best fit for answer:

    • A.Bandwidth alternatives
    • B.Switching alternating
    • C.Inter organizational networks
    • D.Extranets

    Answer: Option C


    50.The _____ houses the switches in token ring.

    • A.transceiver
    • B.nine-pin connector
    • C.MAU
    • D.NIC

    Answer: Option C

    Tab

    1. There is a square of side 6cm. A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of a circle to square?

    Answer: 11/14


    2. There are two candles of equal lengths and different thicknesses. The thicker one lasts six hours. The thinner is 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles?

    Answer: 3 hours


    3. The cost of an item is rs 12.60. If the profit is 10% over the selling price what is the selling price?

    Answer: rs 13.86/-


    4. There are 6 red shoes & 4 green shoes. If two red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes

    Answer: 6c2/10c2


    6. To 15 lots of water containing 20% alcohol, we add 5 lots of pure water. What is % alcohol?

    Answer: 15%


    7. A worker is paid Rs.20/- for a full day of work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days a week. What is the total amount paid for that worker?

    Answer: 57.50


    8. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

    • A. x
    • B. x2
    • C. ?x
    • D. 1/x

    Answer: Option D


    9. If the total distance of a journey is 120 km . If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?

    • A.a>b ? c=30 : c=40;
    • B.a>b ? c=30;
    • C.max = a>b ? a>c?a:c:b>c?b:c
    • D.return (a>b)?(a:b)

    Answer: 48kmph


    10. A school has 30% of students from Maharashtra. Out of these 20% are Bombay students. Find the total percentage of Bombay?

    Answer: 6%


    11. An equilateral triangle of sides 3 inches each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?

    Answer: 9


    12. If A/B = 3/5, then 15A =?

    Answer: 9B


    13. Each side of a rectangle is increased by 100%. By what percentage does the area increase?

    Answer: 300%


    14. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front-wheel = 7 feet at a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel. What is the distance?

    Answer: 315 feet


    15. In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak, this team raised its average to 50%. How many games must the team have won in a row to attain this average?

    • A. 12
    • B. 20
    • C. 24
    • D. 30

    Answer: Option C


    16. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift

    • A. D/(M-3)
    • B. MD/3
    • C. M/(D-3)
    • D. 3D/(M2-3M)

    Answer: Option D


    17. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

    • A. 7
    • B. 8
    • C. 11
    • D. 12

    Answer: Option C


    18. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station traveling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After traveling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

    • A. 30
    • B. 40
    • C. 58
    • D. 60

    Answer: Option B


    19. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

    • A. -5
    • B. 4
    • C. 2
    • D. 8

    Answer: Option D



    20. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe?

    Answer: 5c1/ 9c1



    21. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over the selling price is earned?

    Answer: Rs 66/-


    22. The price of a product is reduced by 30%. By what percentage should it be increased to make it 100%?

    Answer: 42.857%


    23. Perimeter of front-wheel =30, back wheel = 20. If the front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?

    Answer: 360 times


    24. 20% of a 6-liter solution and 60% of a 4-liter solution are mixed. What percentage of the mixture of the solution?

    Answer: 36%


    25. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having a population of 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have the same population?

    Answer: 130 years


    26. Two cars are 15 km apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph. How much time will it take for the two cars to meet?

    Answer: 3/2 hours


    27. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't be able to buy 3 paise stamps?

    Answer: 9


    28. Which of the following fractions is less than 1/3

    • A. 22/62
    • B. 15/46
    • C. 2/3
    • D. 1

    Answer: Option B


    29. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of the area of the inner to outer circle?

    Answer: 1 : 2



    30. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quantities of band c are equal?

    • A. 70,15,15
    • B. 50,25,25
    • C. 60,20,20
    • D. 40,30,30

    Answer: Option B



    31. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there?

    • A. 30
    • B. 33
    • C. 36
    • D. None of these

    Answer: Option D


    32. If a boat is moving in upstream with a velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream?

    • A. 13 km/hr
    • B. 26 km/hr
    • C. 34 km/hr
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    33. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)

    • A. 0.845
    • B. 1.908
    • C. 2.312
    • D. 0.001

    Answer: Option A


    34. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together?

    • A. 3 days
    • B. 8/9 days
    • C. 4 days
    • D. can't say

    Answer: Option B


    35. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forwarding journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs. What is the distance traveled?

    • A. 210 km
    • B. 30 km
    • C. 20 km
    • D. none of these

    Answer: Option B


    36. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?

    • A. 6
    • B. 8
    • C. 7
    • D. data insufficient

    Answer: Option C


    37. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.

    • A. 40%
    • B. 55%
    • C. 35%
    • D. 30%

    Answer: Option D


    38. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?

    • A. 110 men
    • B. 130 men
    • C. 100 men
    • D. none of these

    Answer: Option A


    39. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years?

    • A. Rs. 500
    • B. Rs. 600
    • C. Rs. 800
    • D. Rs. 900

    Answer: Option C



    40. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself?

    • A. 6
    • B. 8
    • C. 10
    • D. 12

    Answer: Option A



    41. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of a faster train?

    • A. 100m
    • B. 75m
    • C. 120m
    • D. 50m

    Answer: Option B


    42. How many mashes are there in 1 square meter of wire gauge if each mesh is it 8mm long and 5mm wide?

    • A. 2500
    • B. 25000
    • C. 250
    • D. 250000

    Answer: Option B


    43. In an objective test a correct ans score of 4 marks and on a wrong ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150 question. How many ans were correct?

    • A. 120
    • B. 130
    • C. 110
    • D. 150

    Answer: Option B


    44. An article sold at an amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the article?

    • A. 500
    • B. 488
    • C. 480
    • D. 510

    Answer: Option A


    45. A man leaves the office daily at 7 pm A driver with a car comes from his home to pick him up from the office and bring him back home. One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for the driver, he starts walking towards home. On the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?

    Answer: 1hr 20min


    46. A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?

    Answer: 22 days


    47. How many 1's are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3

    Answer: 4


    48. A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time. If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?

    Answer: 16


    49. If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors. Find the memory required for this?

    Answer: 4 MB



    50. On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking the truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says "A says that he is a liar" What is B speaking?

    • A. Truth
    • B. Lie
    • C. Truth when A lies
    • D. Cannot be determined

    Answer: Option B



    51. In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

    • A. y/(x + y)
    • B. x/xy
    • C. x/(x + y)
    • D. y/xy

    Answer: Option C


    52. x% of y is y% of?

    • A. x/y
    • B. 2y
    • C. x
    • D. can't be determined

    Answer: Option C


    53. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be the same as before?

    • A. 15%
    • B. 16.66%
    • C. 12%
    • D. 9%

    Answer: Option B


    54. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be the same as before?

    • A. 15%
    • B. 16.66%
    • C. 12%
    • D. 9%

    Answer: Option B


    55. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount to 50, what is his monthly salary?

    • A. 500
    • B. 1000
    • C. 1500
    • D. 900

    Answer: Option B


    56. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?

    • A. 30
    • B. 20
    • C. 19
    • D. 29

    Answer: Option A


    57. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?

    • A. 5 cms
    • B. 2 cms
    • C. 3 cms
    • D. 4 cms

    Answer: Option C


    58. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank?

    Answer: 7*(2)1/2


    59. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square?

    • A. 3
    • B. 4
    • C. 5
    • D. 6

    Answer: Option C



    60. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father's present age?

    • A. 40 yrs
    • B. 30 yrs
    • C. 50 yrs
    • D. None of the these

    Answer: Option A



    61. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00. What is the % increase in price?

    • A. 200/3 %
    • B. 200/6 %
    • C. 100%
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    62. 5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many women are required to finish the job in 14 days.

    • A. 10
    • B. 7
    • C. 6
    • D. 12

    Answer: Option B


    63. A simple interest amount of rs 5000 for six months is rs 200. What is the annual rate of interest?

    • A. 10%
    • B. 6%
    • C. 8%
    • D. 9%

    Answer: Option C



    64. In June a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak, this team raised its average to 50%. How many games must the team have won in a row to attain this average?

    • A. 12
    • B. 20
    • C. 24
    • D. 30

    Answer: Option C


    65. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

    • A. D/(M-3)
    • B. MD/3
    • C. M/(D-3)
    • D. 3D/(M2-3M)

    Answer: Option D


    66. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

    • A. 7
    • B. 8
    • C. 11
    • D. 12

    Answer: Option C


    67. 4.2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

    • A. 30
    • B. 40
    • C. 58
    • D. 60

    Answer: Option B


    68. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

    • A. -5
    • B. 4
    • C. 2
    • D. 8

    Answer: Option D


    69. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe?

    Answer: 5c1/ 9c1



    70. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over the selling price is earned?

    Answer: Rs 66/-



    71. The price of a product is reduced by 30%. By what percentage should it be increased to make it 100%?

    Answer: 42.857%


    72. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.

    Answer: 11/14


    73. WThere are two candles of equal lengths and of different thicknesses. The thicker one lasts six hours. The thinner is 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles?

    Answer: 3 hours


    74. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over the selling price what is the selling price?

    Answer: Rs 13.86/-


    75. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes?

    Answer: 6c2/10c2


    76. A worker is paid Rs.20/- for a full day’s work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days a week. What is the total amount paid for that worker?

    Answer: 57.50


    77. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

    • A. x
    • B. x2
    • C. ?x
    • D. 1/x

    Answer: Option D


    78. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?

    Answer: 48kmph


    79. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?

    Answer: 6%



    80. TAn equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?

    Answer: 9



    81. If A/B = 3/5, then 15A = ?

    Answer: 9B


    82. Each side of a rectangle is increased by 100%. By what percentage does the area increase?

    Answer: 300%


    83. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?

    Answer: 315 feet


    84. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?

    • A. Fearful to say they don’t know the answer
    • B. Not Ready and not willing to search for answers on their own
    • C. Ready and willing to search for answers on their own
    • D. All of these
    • E. None of these

    Answer: 360 times


    85. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of the solution?

    Answer: 36%


    86. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having a population of 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have the same population?

    Answer: 130 years


    87. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?

    Answer: 3/2 hours


    88. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps?

    Answer: 9


    89. Which of the following fractions is less than 1/3?

    • A. 22/62
    • B. 15/46
    • C. 2/3
    • D. 1

    Answer: Option B



    90. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of the area of the inner to outer circle?

    Answer: 1: 2



    91. Three types of tea a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quantities of band c are equal?

    • A. 70,15,15
    • B. 50,25,25
    • C. 60,20,20
    • D. 40,30,30

    Answer: Option B


    92. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there?

    • A. 30
    • B. 33
    • C. 36
    • D. None of these

    Answer: Option D


    93. If a boat is moving in upstream with a velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream?

    • A. 13 km/hr
    • B. 26 km/hr
    • C. 34 km/hr
    • D. None of these

    Answer: Option A


    94. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)

    • A. 0.845
    • B. 1.908
    • C. 2.312
    • D. 0.001

    Answer: Option A


    95. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together?

    • A. 3 days
    • B. 8/9 days
    • C. 4 days
    • D. can't say

    Answer: Option B


    96. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs. What is the distance traveled?

    • A. 210 kms
    • B. 30 kms
    • C. 20 kms
    • D. None of these

    Answer: Option B


    97. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage?

    • A. 40%
    • B. 55%
    • C. 35%
    • D. 30%

    Answer: Option D


    98. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?

    • A. 110 men
    • B. 130 men
    • C. 100 men
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    99. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years?

    • A. Rs. 500
    • B. Rs. 600
    • C. Rs. 800
    • D. Rs. 900

    Answer: Option C



    100. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself?

    • A. 6
    • B. 8
    • C. 10
    • D. 12

    Answer: Option A




    1. Find the Synonym of Juncture

    • A. crushing
    • B. Critical point
    • C. intricate
    • D. praise

    Answer: Option B


    2. Find the antonyms of ANTITHESIS

    • A. similarity
    • B. dislike
    • C. regularity
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    3. Find the antonyms of BLEAK

    • A. cheerful
    • B. pleasure
    • C. whiten
    • D. Fantastic

    Answer: Option A


    4. Find the antonyms of CELERITY

    • A. Blame
    • B. delay
    • C. Bantering
    • D. Speed

    Answer: Option B


    5. Find the antonyms of DANK

    • A. neat
    • B. Damp
    • C. dry
    • D. None of these

    Answer: Option C


    6. Find the antonyms of EULOGISTIC

    • A. Windy
    • B. uncomplimentary
    • C. greedy
    • D. None of these

    Answer: Option B


    7. Find the antonyms of HAGGARD

    • A. Random
    • B. Overused
    • C. rested
    • D. None of these

    Answer: Option C


    8. Find the antonyms of IGNOBLE

    • A. noble
    • B. tedious
    • C. unrelated
    • D. None of these

    Answer: Option A


    9. Find the antonyms of Jeopardy

    • A. Safety
    • B. Serious
    • C. Salvage
    • D. sedate

    Answer: Option A



    10. In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice. After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

    • A. After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.
    • B. Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.
    • C. After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
    • D. After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

    Answer: Option A



    11. I remember my sister taking me to the museum.

    • A. I remember I was taken to the museum by my sister.
    • B. I remember being taken to the museum by my sister.
    • C. I remember myself being taken to the museum by my sister.
    • D. I remember taken to the museum by my sister.

    Answer: Option B


    12. Who is creating this mess?

    • A. Who has been created this mess?
    • B. By whom has this mess been created?
    • C. By whom this mess is being created?
    • D. By whom is this mess being created?

    Answer: Option D


    13. They greet me cheerfully every morning.

    • A. Every morning I was greeted cheerfully
    • B. I am greeted cheerfully by them every morning
    • C. I am being greeted cheerfully by them every morning
    • D. Cheerful greeting is done by them every morning to me

    Answer: Option B


    14. They have built a perfect dam across the river.

    • A. Across the river a perfect dam was built
    • B. A perfect dam has been built by them across the river
    • C. A perfect dam should have been built by them
    • D. Across the river was a perfect dam

    Answer: Option B


    15. Do you imitate others?

    • A. Are others being imitated by you?
    • B. Are others imitated by you?
    • C. Have others being imitated by you?
    • D. Were others being imitated by you?

    Answer: Option D


    16. You need to clean your shoes properly.

    • A. Your shoes are needed to clean properly
    • B. You are needed to clean your shoes properly
    • C. Your shoes need to be cleaned properly
    • D. Your shoes are needed by you to clean properly

    Answer: Option C


    17. Darjeeling grows tea.

    • A. Tea is being grown in Darjeeling
    • B. Let the tea be grown in Darjeeling
    • C. Tea is grown in Darjeeling
    • D. Tea grows in Darjeeling

    Answer: Option C


    18. I told him that he was not working hard.

    • A. I said to him, "You are not working hard."
    • B. I told to him, "You are not working hard."
    • C. I said, "You are not working hard."
    • D. I said to him, "He is not working hard."

    Answer: Option A


    19. Present ages of Sameer and Anand are in the ratio of 5: 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11: 9 respectively. What is Anand's present age in years?

    • A. 33 years
    • B. 24 years
    • C. 11 years
    • D. 30 years

    Answer: Option B



    20. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. After 6 years, son's age will be:

    • A. 12 years
    • B. 20 years
    • C. 14 years
    • D. 6 years

    Answer: Option B



    21. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is:

    • A. 4.37%
    • B. 5%
    • C. 6%
    • D. 8.75%

    Answer: Option B


    22. Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?

    • A. Rs. 15
    • B. Rs. 15.70
    • C. Rs. 19.70
    • D. Rs. 20

    Answer: Option C


    23. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

    • A. No profit, no loss
    • B. 5%
    • C. 8%
    • D. 10%

    Answer: Option B


    24. Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is:

    • A. 30%
    • B. 100/3%
    • C. 35%
    • D. 44%

    Answer: Option D


    25. What was the day of the week on 17th June, 1998?

    • A. Monday
    • B. Tuesday
    • C. Wednesday
    • D. Thursday

    Answer: Option C


    26. Today is Monday. After 61 days, it will be:

    • A. Wednesday
    • B. Saturday
    • C. Tuesday
    • D. Thursday

    Answer: Option A


    27. Three partners A, B, C start a business. Twice A's capital is equal to thrice B's capital and B's capital is four times C's capital. Out of a total profit of Rs. 16,500 at the end of the year, B' share is:

    • A. 2000
    • B. 4000
    • C. 5000
    • D. 6000

    Answer: Option D


    28. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr. and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

    • A. 1 hour
    • B. 2 hours
    • C. 3 hours
    • D. 4 hours

    Answer: Option A


    29. The ratio between the speeds of two trains is 7: 8. If the second train runs 400 km in 4 hours, then the speed of the first train is:

    • A. 70 km/hr.
    • B. 75 km/hr.
    • C. 84 km/hr.
    • D. 87.5 km/hr.

    Answer: Option D



    30. A and B can together finish a work 30 days. They worked together for 20 days and then B left. After another 20 days, A finished the remaining work. In how many days A alone can finish the work?

    • A. 40
    • B. 50
    • C. 54
    • D. 60

    Answer: Option D



    1. One-third of Rahul's savings in the National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in the Public Provident Fund. If he has Rs. 1, 50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund?

    • A. 30,000
    • B. 50,000
    • C. 60,000
    • D. 90,000

    Answer: Option C


    2. A man has some hens and cows. If the number of heads is 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

    • A. 22
    • B. 23
    • C. 24
    • D. 26

    Answer: Option D


    3. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?

    • A. 6 days
    • B. 10 days
    • C. 15 days
    • D. 20 days

    Answer: Option B


    4. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

    • A. 3
    • B. 4
    • C. 9
    • D. cannot be determined

    Answer: Option B


    5. On dividing a number by 5, we get 3 as remainder. What will the remainder when the square of the number is divided by 5?

    • A. 0
    • B. 1
    • C. 2
    • D. 4

    Answer: Option D


    6. Sum of squares of two numbers is 404 and sum of two numbers is 22.Then product of two Numbers?

    • A. 20
    • B. 40
    • C. 80
    • D. None of the these

    Answer: Option B


    7. A student was performing an arithmetic operation and he multiplied a number by 3/2 instead of dividing it by 2/3 .what was its error percentage?

    • A. 10%
    • B. 12%
    • C. 15%
    • D. None of the these

    Answer: Option D


    8. Saritha and kavitha are separated by a certain distance of 100m and saritha started from her house and walked for 30m East and turned right and walked up to 10m and then turned left and walked up to 20m and again turned left and walked to the road. What is the distance between the two girls now?

    • A. 52
    • B. 50
    • C. 51
    • D. 53

    Answer: Option C


    9. What is the distance between Saritha and Kavitha after walking 10meter towards the road?

    • A. 52
    • B. 50
    • C. 51
    • D. None of the these

    Answer: Option B



    10. What are the points in the stress strain curve for steel?

    • A. elastic limit or yield point
    • B. ultimate stress
    • C. stress at failure
    • D. All of these

    Answer: Option D



    11. The ratio of inertial force and viscous force. It is a dimensionless number. It determines the type of fluid flow.

    • A. Reynolds number
    • B. viscous force
    • C. torque
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    12. How many joules is 1 BTU?

    • A. 1055.056 joules
    • B. 1054 joules
    • C. 950 joules
    • D. none of these

    Answer: Option A


    13. It is the temperature below which the tendency of a material to fracture increases rather than forming. Below this temperature the material loses its ductility

    • A. annealing
    • B. Nil Ductility
    • C. Ductile- brittle transition
    • D. Both B & C

    Answer: Option D


    14. For a perfectly incompressible material, the Poisson's ratio would be

    • A. greater than 0.5
    • B. less than 0.0
    • C. equal to 0.1
    • D. none of these

    Answer: Option D


    15. A man sells an article with a 20% discount and gain a profit of 20%.What would be the profit percentage if he sells it with 10% discount?

    • A. 25%
    • B. 50%
    • C. 35%
    • D. none of these

    Answer: Option C


    16. A radioactive element disintegrates by 20 th part every hour and find the probability that no matter is left out in duration of 45 min?

    • A. e ^ (-15)
    • B. 15
    • C. e ^ (-20)
    • D. none of these

    Answer: Option A


    17. If side of the square is x+2 and side of equilateral triangle is 2x and the perimeters of both square and equilateral triangle are equal .Then find the value of x?

    • A. 4
    • B. 6
    • C. 8
    • D. none of these

    Answer: Option A


    18. If side of the square of increased by 5 and change in area were 165 ,then find the value of side of the square ?

    • A. 16
    • B. 14
    • C. 18
    • D. none of these

    Answer: Option B


    19. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

    • A. 45
    • B. 60
    • C. 75
    • D. 90

    Answer: Option D



    20. Ann is shorter than Jill and Jill is taller than Tom. Which of the following inferences is true.

    • A. Ann is taller than Tom
    • B. Ann is shorter than tom
    • C. Ann shortest among three
    • D. None of these

    Answer: Option D



    21. Who is tallest among the three?

    • A. Ann
    • B. Tom
    • C. Jill
    • D. Cannot be determined

    Answer: Option C


    22. We entered (A)/into the room (B)/after the class was over(c)/No Error (D)

    • A. A
    • B. B
    • C. C
    • D. D

    Answer: Option B


    23. Your account should (A)/have been credited (B)/with three month's interest(C)/No error (D).

    • A. A
    • B. B
    • C. C
    • D. D

    Answer: Option D


    24. The average age of five girls is 11. The oldest among them is 15 years old. What is the average of the others?

    • A. 20
    • B. 15
    • C. 10
    • D. None of the these

    Answer: Option A


    25. What must be added to the two numbers, which are in ratio 5: 12, so that the new ratio becomes 3:4?

    • A. 5
    • B. 8
    • C. 12
    • D. 16

    Answer: Option D


    26. Today, the age of a father is thrice the age of his son. After 5 years the age of father will be 2.5 times the age of his son. What is the age of son today?

    • A. 20 years
    • B. 15 years
    • C. 1 year
    • D. 22 years

    Answer: Option B


    27. In a school the ratio of boys and girls are in the ration 5:6. 25% of boys will get scholar ship and 20% of girls will get scholar ship what % of students won't get scholarship?

    • A. 71%
    • B. 70%
    • C. 78%
    • D. none of these

    Answer: Option C


    28. A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 20 days and then B let. The remaining work was done by A alone in 20 more days. B alone can do the entire work in

    • A. 48 days
    • B. 50 days
    • C. 54 days
    • D. 60 days

    Answer: Option D


    29. A sum of money at simple interest amounts to Rs. 2240 in 2 years and to Rs. 2600 in 5 years. What is the principal amount?

    • A. 1000
    • B. 1500
    • C. 2000
    • D. 2500

    Answer: Option C



    30. If a man rows at the rate of 6 kmph in still water and his rate against the current is 4.5 kmph, then the man's rate along the current is:

    • A. 6 kmph
    • B. 7.5 kmph
    • C. 6.5kmph
    • D. 8 kmph

    Answer: Option B



    1. The range of concepts and ideologies embodied in the art of the twentieth century is explained by

    • A. landmarks which give a pattern to the art history of the twentieth century
    • B. new language tools which can be used for further explorations into new areas.
    • C. the fast-changing world of perceptual and transcendental understandings
    • D. the quick exchange of ideas and concepts enabled by efficient technology

    Answer: Option C


    2. The passage uses an observation by T.S. Eliot to imply that

    • A. we always carry forward the legacy of the past
    • B. past behaviours and thought processes recreate themselves in the present and get labeled as 'original'or'creative'.
    • C. 'originality' can only thrive in a 'green house' insulated from the past biases.
    • D. 'innovations' and 'original thinking' interpret and develop on past thoughts to suit contemporary needs.

    Answer: Option D


    3. All of us carried plenty of food and sweets with us and we served the little fortunate human beings with our own hands”

    • A. The lesser fortunate human beings
    • B. The less fortunate human beings
    • C. The least fortunate human beings
    • D. The unfortunate human beings

    Answer: Option B


    4. Once again, the Indian tradition of ahimsa' comes out as infinitely most relevant, then much of what we learn in modern education.

    • A. The most relevant, then much of what we learn
    • B. More relevance to what we learn
    • C. More relevant than much of what we learn
    • D. No relevance in what we learn

    Answer: Option C


    5. When it was decided to send the rescue team to the colliery, the experts showed their reluctance.

    • A. into the colliery
    • B. inside the colliery
    • C. under the colliery
    • D. underneath the colliery

    Answer: Option A


    6. Tile : Mosaic: : Knot:?

    • A. Embroidery
    • B. Abacus
    • C. Macrame
    • D. Easle

    Answer: Option C


    7. Bread : Yeast: : Curd:?

    • A. Fungi
    • B. Bacteria
    • C. Germs
    • D. Virus

    Answer: Option B


    8. Command : Order : : Confusion : ?

    • A. Discipline
    • B. Clarity
    • C. Choas
    • D. Problem

    Answer: Option C


    9. Ruby : Red : : Sapphire : ?

    • A. Blue
    • B. White
    • C. Green
    • D. Silver

    Answer: Option A



    10. Pick out from the words, given below each sentence, the word which would complete the sentence correctly and meaningfully Usually, the ascent of a mountain face is much easier than the...................

    • A. fall
    • B. decent
    • C. descent
    • D. descend

    Answer: Option C



    11. More than twenty years have now passed....................I had my first flight.

    • A. when
    • B. since
    • C. while
    • D. as

    Answer: Option B


    12. The river overflowed its................... and flooded the area

    • A. Edges
    • B. Fronts
    • C. Limits
    • D. Banks

    Answer: Option D


    13. Once you suspect a person of double dealing, you ought to keep him at arm's.

    • A. distance
    • B. length
    • C. aim
    • D. width

    Answer: Option B


    14. While strolling on Janpath, I chanced to meet..............European.

    • A. one
    • B. the
    • C. an
    • D. a

    Answer: Option D


    15. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which is nearest in meaning to the given word.
    ERROR

    • A. Blunder
    • B. Nisadventure
    • C. Ambiguity
    • D. Misgiving

    Answer: Option A


    16. ACRID

    • A. Dirty
    • B. Pungent
    • C. Unripe
    • D. Bitter

    Answer: Option D


    17. REQUITE

    • A. Servile
    • B. Trashy
    • C. Ferocious
    • D. Juicy

    Answer: Option B


    18. BADGER

    • A. Attempt
    • B. Convince
    • C. Pester
    • D. Persuade

    Answer: Option C


    19. CAUTIOUSLY

    • A. Genuinely
    • B. Carefully
    • C. Secretly
    • D. Somewhat

    Answer: Option B



    20. A man borrows Rs. 1200.00 from a bank for a period of 3 months. He finds that he has to repay Rs. 1236.00. The bank rate of interest is:

    • A. 3%
    • B. 6%
    • C. 12%
    • D. 24%

    Answer: Option C



    21. 2 friend's A and B running up hill and then to get down length of road 440 yards A on his return journey met B going up at 20 yards from top if A has finished race 5 minute earlier than B then how much time A had taken to complete the race?

    • A. 100 min
    • B. 90 min
    • C. 110 min
    • D. none

    Answer: Option C


    22. A cistern is normally filled in 8 hrs., but takes 2 hrs. longer to fill because of a leak on its bottom, if Cistern is full, how much time cistern would empty?

    • A. 50 hrs
    • B. 45 hrs.
    • C. 40 hrs.
    • D. 35 hrs.

    Answer: Option C


    23. A work is done by three-person A, B and C. A alone takes 10 hours to complete a single product but B and C working together takes 4 hours, for the completion of the same product. If all of them worked together and completed 14 products, then how many hours have they worked?

    • A. 20 hrs.
    • B. 28 hrs
    • C. 40 hrs
    • D. 54 hrs

    Answer: Option C


    24. If m and n are whole numbers such that m^n = 121, the value of (m - 1) ^ (n + 1) is:

    • A. 1
    • B. 10
    • C. 121
    • D. 1000

    Answer: Option D


    25. A 5-liter jug contains 4 liters of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 liters of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?

    • A. 6.5%
    • B. 8.5%
    • C. 7.5%
    • D. 8.0%

    Answer: Option A


    26. Work-related stress can be lead to heart problems if not checked __________ time.

    • A. by
    • B. ago
    • C. Ibefore
    • D. in

    Answer: Option D


    27. Synonym
    CONCEITED

    • A. Arrogant
    • B. False
    • C. Deceive
    • D. Misconception

    Answer: Option A


    28. Antonym
    POMPOUS

    • A. Benevolent
    • B. Boastful
    • C. Modest
    • D. Opulent

    Answer: Option C


    29. Pick the odd man out

    • A. Ink
    • B. Sharpener
    • C. Pen
    • D. Pencil

    Answer: Option B



    30. Teachers are not high on the list of corruption because they do not have

    • A. courage
    • B. opportunities
    • C. support
    • D. ambition

    Answer: Option B



    1. An electron moving in an electromagnetic field moves in a

    • A. In a straight path
    • B. Along the same plane in the direction of its propagation
    • C. Opposite to the original direction of propagation
    • D. In a sine wave

    Answer: Option B


    2. The total work done on the particle is equal to the change in its kinetic energy

    • A. Always
    • B. Only if the forces acting on the body are conservative.
    • C. Only if the forces acting on the body are gravitational
    • D. Only if the forces acting on the body are elastic

    Answer: Option A


    3. The following unit measure energy:

    • A. Kilo-watt hour
    • B. Volt*volt/sec*ohm
    • C. Pascal*foot*foot
    • D. (Coulomb*coulomb)*farad

    Answer: Option A


    4. Astronauts in stable orbits around the earth are in a state of weightlessness because

    • A. There is no gravitational force acting on them
    • B. The satellite and the air inside it have an acceleration equal to that of gravitational acceleration there
    • C. The gravitational force of the earth and the sun balance giving null resultant
    • D. There is no atmosphere at the height at which the satellites move

    Answer: Option B


    5. An organ pipe, open at both ends and another organ pipe closed at one end, will resonate with each other, if their lengths are in the ratio of

    • A. 1:1
    • B. 1:4
    • C. 2:1
    • D. 1:2

    Answer: Option C


    6. During an isothermal expansion of an ideal gas

    • A. Its internal energy increases
    • B. Its internal energy decreases
    • C. Its internal energy does not change
    • D. The work done by the gas is not equal to the quantity of heat absorbed by it

    Answer: Option C


    7. A parallel plate capaciator is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved further apart by means of insulating handles

    • A. The charge on the capacitor increases
    • B. The voltage across the plates increases
    • C. The capacitance increases
    • D. The electrostatic energy stored in the capacitor decreases

    Answer: Option B


    8. Two equal negative charges q are fixed at point (0,a) and (0,-a) on the y-axis. A positive charge Q is released from rest at the point (2a,0) on the x-axis. The charge Q will

    • A. Execute simple harmonic motion about the origin
    • B. Move to the origin and remain at rest
    • C. Move to infinity
    • D. Execute oscillatory but not simple harmonic motion

    Answer: Option D


    9. A square conducting loop of length Lon a side carries a current I. The magnetic field at the centre of the loop is

    • A. Independant of L
    • B. Proportional to L*L
    • C. Inversely proportoinal to L
    • D. Directly proportional to L

    Answer: Option C



    10. The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will

    • A. Increase in water with respect to air
    • B. Increase in air with respect to water
    • C. Decrease in water with respect to. air
    • D. Remain the same

    Answer: Option A



    11. The maximum kinectic energy of the photoelectron emitted from the surface is dependant on

    • A. The intensity of incident radiation
    • B. The potential of the collector electrode
    • C. The frequency of incident radiation
    • D. The angle of incidence of radiation of the surface

    Answer: Option C


    12. An electron orbiting in a circular orbit around the nucleus of the atom

    • A. Has a magnetic dipole moment
    • B. Exerts an electric force on the nucleus equal to that on it by the nucleus
    • C. Does not produce a magnetic induction at the nucleus
    • D. All of the above

    Answer: Option D


    13. The X-rays beam coming from an X-ray tube will be:

    • A. Monochromatic
    • B. Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength
    • C. Having all wavelengths larger than a certain minimum wavelength
    • D. Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength

    Answer: Option C


    14. The mass number of a nucleus is

    • A. Always less than its atomic number
    • B. Always more than its atomic number
    • C. Always equal to its atomic number
    • D. Sometimes more and sometimes equal to its atomic number

    Answer: Option D


    15. Two successive elements belonging to the first transition series have the same number of electrons partially filling orbitals. They are/p>

    • A. V and Cr
    • B. Ti and V
    • C. Mn and Cr
    • D. Fe and Co

    Answer: Option C


    16. When n+l has the same value for two or more orbitals,the new electron enters the orbital where

    • A. n is maximum
    • B. n is minimum
    • C. l is maximum
    • D. l is minimum

    Answer: Option B


    17. A balloon filled with ethylene is pricked with a sharp pointed needle and quickly placed in a tank full of hydrogen at the same pressure. After a while the balloon would have

    • A. Shrunk
    • B. Enlarged
    • C. Completely collapsed
    • D. Remain unchanged in size

    Answer: Option B


    18. Which of the following statements is not true?

    • A. The ratio of the mean speed to the rms speed is independant of temperature
    • B. Tthe square of the mean speed of the molecules is equal to the mean squared speed at a certain temperature
    • C. Mean kinetic energy of the gas molecules at any given temperature is independant of the mean speed
    • D. None

    Answer: Option B


    19. Which of the following statements represent Raoult's Law

    • A. Mole fraction of solvent = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
    • B. Mole fraction of solute = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
    • C. Mole fraction of solute = lowering of vapour pressure of the solution
    • D. Mole fraction of solvent = lowering of vapour pressure of the solution

    Answer: Option A



    20. Elements having the same atomic number and the same atomic mass are known as

    • A. Isotopes
    • B. Isotones
    • C. Isomers
    • D. None of the above

    Answer: Option C



    21. Which is the most acidic amongst

    • A. Nitrophenol
    • B. O-toulene
    • C. Phenol
    • D. Cresol

    Answer: Option C


    22. Pure water does not conduct electricity because it is

    • A. Almost not ionised
    • B. Low boiling
    • C. Neutral
    • D. Readily decomposed

    Answer: Option A


    23. In a salt bridge, KCl is used because

    • A. It is an electrolyte
    • B. The transference number of K+ and Cl¯ is nearly the same
    • C. It is a good conductor of electricity
    • D. All of the above

    Answer: Option D


    24. A depolarizer used in the dry cell batteries is

    • A. KCl
    • B. MnO2
    • C. KOH
    • D. None of the above

    Answer: Option B


    25. The hydrolysis of alkyl halides by aqueous NaOH is best termed as

    • A. Electrophylic substitution reaction
    • B. Electrophylic addition reaction
    • C. Nnucleophylic addition reaction
    • D. Nucleophylic substitution reaction

    Answer: Option D


    26. The hydrocarbon that gives a red precipitate with ammoniacal cuprous chloride is (where 'º' means a triple bond)

    • A. CH3-CH2-CH2-CH3
    • B. CH3-CºC-CH3
    • C. CH2=CH-CH=CH2
    • D. CH3-CH2-CºCH

    Answer: Option D


    27. Which of the following reagents is neither neutral nor basic

    • A. Lucas' reagent
    • B. Tollen's reagent
    • C. Bayer's reagent
    • D. Fehling's solution

    Answer: Option A


    28. The substance which is most easily nitrated

    • A. Toluene
    • B. Bbenzene
    • C. Nitrobenzene
    • D. Chlorobenzene

    Answer: Option A


    29. Carbylamine reaction is a test for

    • A. Primary amine
    • B. Secondary amine
    • C. Tertiary amine
    • D. Quarternary ammonium salt

    Answer: Option A



    30. Which of the following oxides cannot be reduced by carbon to obtain metal

    • A. ZnO
    • B. Al2O3
    • C. Fe2O3
    • D. PbO

    Answer: Option B



    1. TA beats B by 50m in a race of 500m, then B beats by C by 25m in a race of 500m.Find the distance by which A Beats C in a race of 400?

    • A. 53 m
    • B. 60 m
    • C. 58 m
    • D. 55 m

    Answer: Option C


    2. Pipe A takes 16 min to fill a tank. Pipes B and C, whose cross-sectional circumferences are in the ratio 2:3, fill another tank twice as big as the first. If A has a cross-sectional circumference that is one-third of C, how long will it take for B and C to fill the second tank? (Assume the rate at which water flows through a unit cross-sectional area is same for all the three pipes.)

    • A. 32/13
    • B. 1/13
    • C. 20/13
    • D. none

    Answer: Option A


    3.HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, how many copies can the machine make in 6 min.?

    • A. 900
    • B. 600
    • C. 360
    • D. 240

    Answer: Option A


    4. If 2p/(p^2-2p+1) =1/4, p! =0, then the value of p+1/p is:

    • A. 4
    • B. 5
    • C. 10
    • D. 12

    Answer: Option C


    5. Find out the ratio of milk to that of water, if a mixture is formed after mixing milk and water of 3 different vessels containing the mixture of milk to that of water in the proportion 3:2, 7:3, 9:2 respectively.

    • A. 110:97
    • B. 233:97
    • C. 77:97
    • D. None

    Answer: Option B


    6. A warehouse had a square floor with are 10,000 sq. meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original building?

    • A. 10
    • B. 20
    • C. 50
    • D. 200

    Answer: Option C


    7. If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:

    • A. 55/601
    • B. 601/55
    • C. 11/120
    • D. 120/11

    Answer: Option C


    8. There are 5 questions in a question paper. In an examination 5% students answer all questions and 5% answered none. 50% of the rest answered 3 questions and 20% answered 2 questions and 300 answered only 1 question. How many students appeared for the test?

    • A. 1500
    • B. 1325
    • C. 1450
    • D. 1520

    Answer: Option A


    9. A was born when B was 1 year and 3 months old. C was born when A was 2 years 1 month old. What is the age of B when C is 4 years and 6 months old?

    • A. 7yr 10 month
    • B. 7yr
    • C. 8yr 10 month
    • D. none

    Answer: Option A



    10. If an article is bought at a profit of 15% and sold at a loss of 15% what is my total profit percent or loss percent?

    • A. 3.45%
    • B. 1.25%
    • C. 0.25%
    • D. 2.25%

    Answer: Option D



    11. If CONTRIBUTE is written as ETBUIRNTOC, which letter will be in the sixth place when counted from the left if POPULARISE is written in that code?

    • A. L
    • B. A
    • C. I
    • D. D

    Answer: Option A


    12. A tourist drives 10 km towards East and turns to right-hand side and takes a drive of another 3 km. He then drives towards West (turning to his right) another 3 km. He then turns to his left and walks another 2 km. Afterwards, he turns to his right and travels 7 km. How far is he from his starting point and in which direction?

    • A. 10 km East
    • B. 9 km North
    • C. 8 km West
    • D. 5 km South

    Answer: Option D


    13. Seema told Sanjiv, "The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend's mother." How is the girl related to Seema's friend?

    • A. Niece
    • B. Friend
    • C. Aunt
    • D. Cousin

    Answer: Option D


    14. Pointing to a girl, Arvind said "She is daughter of the only child of my father," How is Arvind's wife related to that girl?

    • A. Daughter
    • B. Mother
    • C. Aunt
    • D. Sister

    Answer: Option B


    15. Statement: Should colleges be given the status of a university in India?
    Arguments:

    (I). Yes. Colleges are in a better position to assess the student's performance and therefore the degrees will be more valid. 
    (II). No. It is Utopian to think that there will not be nepotism and corruption in awarding degrees by colleges.
                    
    • A. Only argument I is strong
    • B. Only argument II is strong
    • C. Either I or II is strong
    • D. Neither I nor II is strong

    Answer: Option D


    16. Statement: Should the prestigious people who have committed crime unknowingly, be met with special treatment?
    Arguments:

    I. Yes. The prestigious people do not commit crimes intentionally.
    II. No. It is our policy that everybody is equal before the law.
                
    • A. Only argument I is strong
    • B. Only argument II is strong
    • C. Either I or II is strong
    • D. Neither I nor II is strong

    Answer: Option A


    17. In a code language if POSE is coded as OQNPRTDF, then the word TYPE will be coded as

    • A. SUXZOQFD
    • B. SUXZQOFD
    • C. SUXZOQDF
    • D. SUXZQODE

    Answer: Option B


    18. Bhavika and Sunaina start simultaneously towards each other from two places 100 m apart. After walking 30 m. Bhavika turns left and goes 10m, then she turns right and goes 20 m and then turns right again and comes back to the road on which she had started walking. If both Bhavika and Sunaina walk at the same speed, what is the distance? between them at this point in time?

    • A. 70 meters
    • B. 40 meters
    • C. 10 meters
    • D. 20 meters

    Answer: Option C


    19. Justice should be ______ Even-handed.

    • A. Discharged
    • B. performed
    • C. administered
    • D. Declared

    Answer: Option C



    20. Ordering of Sentence:

    S1: My daughter was born in the year 2005.
    S6: She was one of the brightest kids in her whole class.
    P: She was a quick learner from the beginning.
    Q: She could recite poems at two years of age.
    R: We put her in kindergarten when she was two and a half years old.
    S: She started walking when she was eleven months old.
            
    • A. RQSP
    • B. SQPR
    • C. QSRP
    • D. PSQR

    Answer: Option D



    21. Synonym:
    INTRUSION

    • A. Invasion
    • B. Retreat
    • C. Inflation
    • D. Defense

    Answer: Option A


    22. Antonym:
    PRANKISH

    • A. Whimsical
    • B. Machiavellian
    • C. Impish
    • D. Serious

    Answer: Option B


    23. Sentence Correction:
    The government requires that these forms should be submitted before the end of the financial year

    • A. that these forms should be submitted
    • B. that these forms be submitted
    • C. for these forms to be submitted
    • D. these forms submission

    Answer: Option D


    24. Pick the odd man out:

    • A. Warm
    • B. Hot
    • C. Humid
    • D. Cool

    Answer: Option D


    25. Error in sentence:
    (A) At the end of the year/(B) every student who had done adequate work/(C) was automatically promoted. /(D) No error.

    • A. A
    • B. B
    • C. C
    • D. D

    Answer: Option D


    26. The theme of the passage is

    • A. groupism in organizations
    • B. individual ambitions in organizations
    • C. frustration of senior managers
    • D. emergence of sectional interests in organizations

    Answer: Option D


    27. "Organic system" as related to the organization implies its

    • A. growth with the help of expert knowledge
    • B. growth with input from science and technology
    • C. steady all around development
    • D. natural and unimpeded growth

    Answer: Option B


    28. Policy decision in organization would involve

    • A. cooperation at all levels in the organization
    • B. modernization of the organization
    • C. attracting highly qualified personnel
    • D. keeping in view the larger objectives of the organizations

    Answer: Option C


    29. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?

    • A. 3
    • B. 5
    • C. 7
    • D. Cannot be determined

    Answer: Option C



    30. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

    • A. Rs. 375
    • B. Rs. 400
    • C. Rs. 600
    • D. Rs. 800

    Answer: Option B



    1. How many such letter-pairs are there in the word SERVANT having the same no. of letters left between them in the word as they have in the series?

    • A. 2
    • B. 3
    • C. 4
    • D. 5

    Answer: Option A


    2. How many such letter-pairs are there in the word MONKEY having same no. of letters left between them as they have in the series?

    • A. 3
    • B. 4
    • C. 1
    • D. 5

    Answer: Option C


    3. How many such letter-pairs are there in the word SMUGGLER having same no. of letters left between them as they have in the series?

    • A. 2
    • B. 3
    • C. 4
    • D. 1

    Answer: Option A


    4. How many such letter-pairs are there in the word BONAFIDE having same number of letters left between them as they have in the series?

    • A. 2
    • B. 3
    • C. 4
    • D. None of these

    Answer: Option D


    5. How many such letter-pairs are there in the word FRONTIER having same no. of letters left between them as they have in the series?

    • A. 2
    • B. 4
    • C. 1
    • D. 3

    Answer: Option A


    6. Father of Nation Mahatma Gandhi died on 30th January 1948. What was the day on which he died?

    • A. Tuesday
    • B. wednessday
    • C. Thursday
    • D. Friday

    Answer: Option D


    7. What should come next in the following number series ?
    9 8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5

    • A. 3
    • B. 4
    • C. 2
    • D. 1

    Answer: Option B


    8. Meeta correctly remembers that her father's birthday is after 8th July but before 12th July. Her brother correctly remembers that their father's birthday is after 10th July but before 15th July. On which day of July was definitely their father's birthday ?

    • A. 10th
    • B. 11th
    • C. 10th or 11th
    • D. Cannot be determined

    Answer: Option B


    9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ? (a) Radish (b) Orange (c) Pear (d) Mango

    • A. Radish
    • B. Orange
    • C. Pear
    • D. Mango

    Answer: Option A



    10. Pick out from the words, given below each sentence, the word which would complete the sentence correctly and meaningfully Usually, the ascent of a mountain face is much easier than the...................

    • A. fall
    • B. decent
    • C. descent
    • D. descend

    Answer: Option C



    11. More than twenty years have now passed....................I had my first flight.

    • A. when
    • B. since
    • C. while
    • D. as

    Answer: Option B


    12. The river overflowed its................... and flooded the area

    • A. Edges
    • B. Fronts
    • C. Limits
    • D. Banks

    Answer: Option D


    13. A GEOMETRICAL QUESTION WITH A TRIANGLE IN A QUADRANT(can not draw the figure)

    Answer: 10(probably)


    14. 12. question regarding tyre and its properties..

    Answer: tyre is rubber and flexible.


    15. srike odd man out

    • A. object
    • B. time
    • C. room
    • D. person

    Answer: Option A


    16. A man facing east rotates 100(degree) clockwise then 145(degree) anticlockwise.what is new direction of man.'

    Answer: north east/p>


    17. complete the series
    M N J Q G ---

    Answer: H


    18. HOW MANY ZEROS IN BINARY EQUIVALENT OF
    15*10^9+4*2^5+3

    Answer: 5


    19. WHAT IS THE CONDITION OF B&C